Nieuwsbrief December 2016

 

Nieuwsbrief december 2016,

 

 gelukkig nieuwjaar

 

Als eerste wil ik de vraagouders en kinderen en de gastouderbureau’s een gezond en liefdevol 2017 toewensen.

 

                  afgelopen2016 PNG Clipart Image

 

Nu even een terugblik op 2016, wat hebben wij ontzettend genoten van de vraagkinderen. Gastouder zijn is heel veel liefde geven, maar ook ontvangen. Wat hebben wij genoten van de kleine boefjes. Wij hebben het afgelopen jaar veel met de vraagkinderen gedaan. Zo hebben wij geknutseld, heel veel voorgelezen, spelletjes gedaan maar ook hebben wij veel lekkers gemaakt,  zoals appelmoes, cupcakes en taart  die wij weer heel mooi hebben versierd.

 

AvondvierdaagseLeusden AvondvierdaagseLeusden2015 2

Ook hebben wij buiten de kinderopvang veel georganiseerd om de saamhorigheid van de kinderen nog meer te vergroten. Tevens was dit een mooie gelegenheid voor de vraagouders om elkaar beter te leren kennen.

Zo hebben wij de avondvierdaagse gelopen in Amersfoort en onze 2 jongste deelnemers waren nog geen jaar oud. Uiteraard hebben deze kanjers de 5 kilometer afgelegd in de buggy. Wat was het gezellig en wat was het leuk dat oma Thea alle 4 de dagen heeft meegelopen met haar kleinzoon. Kortom een prestatie om trots op te zijn.

 

 Ook hebben wij het zomerfeest georganiseerd. Dit was compleet met springkussen die wij hadden gehuurd , maar ook met een suikerspinmachine en als klap op de vuurpijl de heerlijke zelfgemaakte loempia’s van Nhien, ook een aantal andere vraagouders hadden lekkers meegenomen en dit in combinatie met onze zelfgemaakte eten hoefde niemand meer een avondmaaltijd. Kortom een hele gezellige dag en waar het weer ons ook nog eens gunstig gezind was. Wij hebben dan ook besloten om net zoals sinterklaasfeest de avondvierdaagse en het zomerfeest jaarlijks te laten plaats vinden. Ook het sinterklaasfeest was WEER een groot succes en iedereen heeft heel veel plezier gehad.

 

Evaluatieformulier

Ook zijn wij afgelopen jaar begonnen met een eigen evaluatie formulier , hier  staan vragen in die de vraagouders dan mogen invullen , om te kijken of gastouder Monique eventuele verbeter punten heeft. Na de formulieren retour  te hebben gehad mogen wij concluderen dat wij volgens de vraagouders geen verbeterpunten hadden, een mooier compliment kan je niet krijgen.

 

vakantie

 

Inloggen op de website 

Ook onze website heeft de nodige wijzigingen gekregen zoals bijvoorbeeld dat vraagouders nu een eigen inlogcode hebben en zo op een afgeschermde pagina onze vakantiedatums kunnen bekijken maar ook activiteiten die bij ons in de planning staan, het is dus van belang dat vraagouders een keer in de zoveel tijd inloggen.

 

 

 

Vergroting van de tuin

En dan last but not least de tuin van ons is van 50 vierkante meter naar ruim 100 vierkante meter gegaan, het was al een hele mooie speeltuin voor de kinderen maar het word nu een groot speelparadijs, die in maart in verband de winter helemaal klaar word gemaakt. 

 

Met vriendelijke groet,

Monique Marx

 

Nieuwsbrief november 2016 Gastouder,

 

Sinterklaas

 Als eerste willen wij iedereen bedanken voor de grote opkomst naar het grote sinterklaasfeest van gastouder Monique in de Stoethoeve. Wii hopen dat jullie allemaal een leuke middag hebben gehad en dat de kinderen hun cadeautjes mooi vonden. Ook hopen wij dat de agenda’s die wij speciaal hebben laten drukken in de smaak zijn gevallen bij de volwassen gasten. En wat had Nhien weer lekkere loempia’s gemaakt en S…… heerlijke brownies gebakken. Bedankt kanjers.

 

 

 

De maand november heeft vooral in het teken gestaan van Sinterklaas, dus ons thema was Sinterklaas. Dat was dus borstplaat maken en natuurlijk hebben wij ook pepernoten gebakken. Ook hebben wij maskers gemaakt met sinterklaas en pieten erop, natuurlijk hadden wij ook speciaal een schoorsteen gekocht en versierd. Dus een drukke maand waar de kinderen weer met plezier op terug kunnen kijken.

 

 images

 

 

Vakantiedatum van mei en de zomervakantie worden uiterlijk in januari aan jullie doorgegeven, hiervan ontvangen jullie persoonlijk bericht.

 

 

tekst speeltuin11 2016 

Groot groter grootst, wat zijn wij trots dat ik mag jullie mededelen dat onze vergunningen en toestemmingen rond zijn omtrent de tuin, onze tuin gaat van 50 vierkante meter naar ruim 100 M2, wat betekend dit voor de kinderen “NOG MEER SPEELPLEZIER”. De muur is al weg en er is al een schutting omheen geplaatst. Nu gaan we wegens de winter vroeg in het voorjaar verder. Dan gaan we nog kunstgras leggen om het helemaak compleet te maken. 

 

Met vriendelijke Groet, Monique Marx

 

Nieuwsbrief Oktober 2016

 

 Nieuwsbrief Oktober 2016,

 wenseitket bedankt zwart

Het was de afgelopen maand, een maand met uiterste, Annie-Jo op 1 Oktober jarig waar zij veel kadootjes mocht ontvangen van vraagkinderen, helaas hebben wij 4 Oktober plotseling afscheid moeten nemen van mijn geliefde vader en opa, omdat opa bij ons gezin betrokken was kwam hij elke dag bij ons avondeten, dus ook de vraagkinderen missen opa, ik wil de vraagkinderen en vraagouders dan ook bedanken voor de steun die wij hebben mogen ontvangen en wat hartverwarmend dat jullie         op deze dagen bij ons waren.

 

 

HVCSponsor HVC

 

Gastouder Monique is nu een van de sponsoren van Hvc dat is een voetbalclub in Amersfoort, op het hoofdveld staat nu een groot bord met het logo van Gastouder Monique. Ik ben super trots dat ik dit heb kunnen doen, ook omdat Gastouder Monique het belangrijk vind om sport te stimuleren bij kinderen.

 

 

Knutselen,

Wij hebben met het thema herfst een mooie paddenstoel gemaakt met een waxine lichtje en wat zijn de kinderen trots op het resultaat, maar ook Gastouder Monique is super trots op het resultaat.

 

Educatief programma,

 Jokie en Jet

Deze week is onze bestelde educatieve programma binnen gekomen, de avonturen met Jokie en Jet. Ik moet mij hier nog op in lezen maar zo gauw wij hier op ingelezen zijn gaan wij hiermee starten.

 

 

Sinterklaasfeest,

 

 

Sint en zwarte PietOntzettend leuk dat bijna iedereen aanwezig is op het grote sinterklaasfeest van Gastouder Monique, zelfs oud vraagkinderen zijn aanwezig. Ik wil Annie-Jo bedanken dat ze ons zo goed heeft geholpen met de voorbereidingen, dank je wel lieverd.

 

 

Dit was de nieuwsbrief van deze maand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met vriendelijke groet, Monique Marx

Nieuwsbrief September 2016,

 

 herfst

De maand September is alweer voorbij, en wat was het weer een leuke maand. Wij hebben heerlijk weer gehad en veel buiten gespeeld met de kinderen. Wij hebben gewerkt met het thema vormen, ontzettend leerzaam en educatief.Hier hadden wij een knutselopdracht aangekoppeld en dat was van een toiletrol een mooie lantaarn maken met een waxinelichtje er in dat op batterijen werkt. Een toiletrol daar zit een cirkel in, vandaar deze combinatie van educatief bezig zijn met een leuk knutselproject wat weer de de moteriek stimuleert.

 

Gastouderdag 17 September 2016

 

Zoals elk jaar was het 17 September de dag van de gastouder, deze dag is is het leven geroepen om te laten zien dat gastouder ook een echt beroep is maar ook om het gastouderschap op de kaart te zetten. Dit jaar is er ontzettend veel aandacht aan besteed door de bemiddelingsbureaus maar ook door vraagouders, dank daarvoor.

 

 

                                                                     SPONSORING 

 

VoetbalWat doet gastouder Monique zelf om het beroep gastouder op de kaart te zetten, gastouder Monique is in onderhandeling met een voetbalclub in Amersfoort om op het hoofdveld van desbetreffende voetbalclub een bord te laten plaatsen over het gastouderschap, mocht dit ver gevorderde vormen aan gaan nemen dan krijgen jullie later dit jaar hier meer informatie over.

                                                    

Sinterklaasfeest, 

Sinterklaas

Alles is bijna geregeld voor het Sinterklaasfeest van Gastouder Monique. De locatie is vastgelegd, de catering geregeld, de professionele schminker heeft ook een gaatje in zijn agenda gevonden en vandaag hebben wij ook gehoord dat onze vaste fotograaf geheel belangeloos het complete feest weer vastlegt. Dank je wel Mariette dat jij het voor onze onvergetelijke feest weer bij woont met jou camera. Wel een verzoekje aan de ouders willen jullie uiterlijk 30 Oktober doorgeven met hoeveel personen jullie komen, als het goed is hebben jullie de uitnodiging al ontvangen. Mocht dit niet zo zijn , laat het ons dan even weten!     

                                                                                                                       

 

 

De papa van Mairaell loopt voor een goed doel:

 

De Papa van Mairaell gaat hardlopen in Frankrijk voor de Children of Malawi. Hij loopt de Mont Ventoux hard omhoog om geld in te zamelen voor de kinderen in Malawi Dit doet hij op blote voeten.

 Malawi

 Natuurlijk hebben wij ook namens ons en onze vraagkinderen een bijdrage gestort. Wilt u zelf ook nog een donatie doen, dat kan dit ook natuurlijk. t.n.v. "DoGoodPromotions" onder vermelding van "Donatie Children of Malawi" met rekeningnummer NL09RABO 0149 987 986                                                                                                                        

                                              

Groeten Gastouder Monique

 

Met vriendelijke groet, Monique Marx

Nieuwsbrief Augustus 2016,

 

Het is zoals altijd weer een leuke maand om op terug te kijken, als eerste hebben wij onze tuin nog veiliger gemaakt door het voetpad te voorzien van veilige rubberen tuintegels.     download Natuurlijk hadden wij ook een aantal zonnige dagen waar wij gezellig met water hebben gespeeld, wij hebben geen badje opgezet omdat ik het geen veilig idee vindt om een badje op te zetten en hier onnodige risico’s mee te lopen. Maar ondanks dat hebben wij toch veel waterpret gehad.

                  

 

Zomerfeest Gastouder Monique,

 

Wij hebben dit jaar een zomerfeest georganiseerd voor vraagkinderen en vraagouders, de vraagkinderen mochten vriendjes meenemen en zo leuk inderdaad er waren een aantal vriendjes en vriendinnetjes mee, er kwamen zelfs oud vraagkinderen.                     Ontzettend gezellig vonden wij dit en ook de vraagkinderen en ouders kijken op een ontzettende leuke dag terug, natuurlijk hadden wij ook fantastisch weer. Het springkussen wat wij gehuurd hadden werd dan ook met veel enthousiasme ontvangen, de suikerspinmachine was even een handigheidje maar wat hebben de kinderen gesmuld. Ik wil de mama van Y… en de mama van L…… bedanken die als verassing cupe cakejes en loempiaatjes hadden meegenomen. Volgend jaar gaan wij zeker dit feest weer organiseren.

IMG 20160829 WA0011              

 

 

Dit was een kleine impressie van de maand Augustus, op de facebooksite van Gastouder Monique is er ook te zien wat wij de maand Augustus hebben gedaan, op deze facebooksite staan de dagelijkse avonturen van de vraagkinderen die bij Gastouder Monique in de kinderopvang zitten.

 

 

 

 

 

 

 

Zindelijk.

 

Na een kleine week oefenen bij Gastouder Monique en natuurlijk bij Mama mogen wij met trots zeggen dat J….. zindelijk is.

Nog wat info over zindelijkheid training: 18 maanden 

De meeste kinderen kunnen na 18 maanden lichamelijk hun plas ophouden. Helaas weten ze dit zelf nog niet en denken ze er nog lang niet altijd aan.

24 tot 36 maanden

Tussen het tweede en het derde jaar leert je kindje om de plas en poep overdag op te houden. Je kindje weet nu dat hij of zij naar het toilet moet en blijft overdag dus droog

36 tot 72 maanden

Je kindje leert nu ook om 's nachts droog te blijven en heeft geen luier meer nodig!

Maar…

Zoals we al eerder aangaven zijn dit slecht richtlijnen en kan de praktijk er helemaal anders uitzien. Ook kan het voorkomen dat je kindje een terugval krijgt. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals een veranderende omgeving of spanningen. Wij raden je aan om in alle gevallen geduld te hebben. Je kindje moet de tijd krijgen om zindelijk te worden en zal daar op een gegeven moment zeker klaar voor zijn. 

(bron www.luierinfo.nl)baby op de wc 750xn

                                  

suggesties

Dit was de nieuwsbrief van deze maand, tot de volgende nieuwsbrief.

Mochten er nog vragen of ideetjes zijn voor de nieuwsbrief dan horen we het graag , dat kan tijdens breng en of haalmoment, of via de app of stuur een e mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Met vriendelijke groet, Monique Marx

Op 27 AUGUSTUS 2016 nodigen wij ALLE vraagouders met kinderen uit om bij Gastouder Monique de zomervakantie af te sluiten. Vindt u het leuk, dan kunt u onder genot van een hapje en drankje uw kind heerlijk zien genieten. Willen jullie een vriendje of vriendinnetje van uw kind meenemen, is dat natuurlijk geen enkel probleem. U kunt gewoon binnenlopen tussen 10:00 en 16:00. Wel zouden we graag van tevoren willen weten of u wel of niet komt. 

Met vriendelijke groet,

Gastouder Monique

 

  

springkussen

Nieuwsbrief 11 

ijsjes

 

Wat hebben wij weer veel leuke dingen ondernomen, , in deze nieuwsbrief een verslag van de activiteiten die wij bij Gastouder Monique gedaan hebben. Wij hebben deze maand geleerd dat je met fruit ook heerlijke drankjes kan maken met fruit van het seizoen.

 

 

 

 

trein

 

Maar ook hebben wij waterpret gehad met de waterballonen, gelukkig scheen het zonnetje en was het een aangename tempratuur.

Ook de houten treinbaan was deze maand favoriet.

                                                              

En toen het zonnetje scheen hebben wij natuurlijk ook ijsjes gegeten, dat mag als het zo lekker weer is.

 

  zonnetje komt opregenboog                                                                              

 

 

“Regen regen ga toch weg, kom pas terug als ik het zeg. ( Thema regen).

 

Op een regenachtige dag hebben wij heerlijk geknutseld met het thema regen en hebben wij paraplus geknutseld en deze mooie knutsels hebben wij bewerkt met kleurpotloden, het resultaat is super leuk.

Wij hebben de afgelopen maand natuurlijk veel meer leuke activiteiten gedaan , maar dit is een kleine impressie van de afgelopen maand.

                                                              

27 nieuwsbrief 11

 

 DATUM OM TE NOTEREN:

 

 

Jullie vraagouders zullen wel denken wat is gastouder Monique er toch weer vroeg bij met het Sinterklaasfeest, maar doordat wij de enige echte Sinterklaas willen hebben en een mooie locatie, en het nog wel organisatorisch veel werk is, omdat wij oud vraagkinderen en huidige vraagkinderen uitnodigen maar ook vraagouders en grootouders uitnodigen, weten wij de datum al . De tijden volgen later , maar ga uit van de middag. Zoals afgelopen jaren zal de catering verzorgd worden door Robinus catering en Magnifique4you zal de kinderen weer voorzien van mooi geschminkte gezichtjes als de kinderen dat willen.Ook is het dezelfde man uit Spanje die ons al jaren met een bezoek verblijd. De datum is Zondag 27 November 2016, dit keer is het feest in het weekend, zodat vraagouders hier geen vrije dag voor hoeven op te nemen , de locatie is het zelfde als verleden jaar. De uitnodiging zal in de loop van het jaar naar jullie verstuurd worden. Maar deze datum is definitief dus kunnen jullie het in de agenda zetten als jullie bij dit leuke kinderfeest willen zijn.

                                 Rapport 11                                                                                            

Risico inventarisatie :

Zoals elk jaar zijn de gastouderbureaus weer bij Gastouder Monique op bezoek geweest om te kijken of alles bij Gastouder Monique veilig is in en om het huis ook kijken zij of ik alle documenten op orde hebt en ook dit jaar is alles weer perfect in orde bij Gastouder Monique, mochten jullie vraagouders deze rapporten willen bekijken , dan is dat natuurlijk mogelijk , de rapporten liggen ter inzage bij Gastouder Monique.

                                                                                       

kado 11

 Vaderdagkadootjes:

Ook dit jaar is vaderdag niet onopgemerkt bij Gastouder Monique voorbij gegaan, wij hadden leuke potjes gekocht en hier hadden wij hartjessnoepjes in gedaan en deze hadden wij beplakt met mooie en leuke stickers.

                                                                                          

 

Het is zomer , dus dan is het oppassen voor een tekenbeet.

                                                                                     

Teken

Wat zijn teken?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme overdragen.

Op welke manier bijten teken mensen?

Teken stappen van grassen en struiken over naar dieren en mensen. Zitten ze eenmaal op een gastheer, dan zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten in de huid. Bij mensen zijn dat vooral de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek (vooral bij kinderen). 

Hoe kunnen teken de ziekte van Lyme overdragen?

Een teek heeft vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. In de laatste drie stadia hebben teken bloed nodig. Ze gaan hiervoor op zoek naar een dier of mens. Als deze gastheer (bijvoorbeeld een klein knaagdier of vogel) besmet is met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt (Borrelia burgdorferi) kan de teek besmet raken. Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Daar gaat de teek over naar een volgend levensstadium. Een besmette teek houdt de Borrelia-bacterie bij zich. Na enkele maanden gaat de teek op zoek naar de volgende gastheer voor een nieuwe bloedmaaltijd. Tijdens deze bloedmaaltijd kan de gastheer besmet raken. 
Vooral nimfen en volwassen vrouwtjesteken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood.

Hoe is een teek te herkennen?

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. 

Waar komen teken voor?

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Teken vallen niet uit bomen.

Wanneer komen teken voor?

Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart t/m oktober.


Tekenbeten

Hoe vaak komen tekenbeten voor?

Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten.

Hoeveel teken zijn besmet met de lymebacterie in Nederland?

Dat hangt heel erg af van het gebied, de begroeiing, het aantal besmette knaagdieren en de tekendichtheid. In Nederland is gemiddeld één op de vijf teken (20%) besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken (Borrelia burgdorferi). 

Hoe kunt u zichzelf beschermen? 

Teken zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Controleer daarom op tekenbeten als u zulke plekken heeft bezocht.

Kan ik extra maatregelen nemen?

Mensen die veel in aanraking komen met teken (zoals boswachters, hoveniers en militairen) wordt aangeraden zichzelf extra te beschermen tegen tekenbeten door de volgende maatregelen te nemen:.

 • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
 • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien. 
 • Draag kleding die is geïmpregneerd met het insectenwerend middel Permetrine of spuit uw kleding in met een insectenwerend middel dat DEET bevat. 
 • Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat. 

Deze tips bieden geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt. Het blijft dan ook belangrijk om lichaam en kleding te controleren op tekenbeten nadat u in het groen bent geweest.

Hoe controleer ik op tekenbeten?

Bent u op een plaats geweest waar teken voorkomen? Controleer uzelf (en eventueel anderen) op tekenbeten. Een teek heeft voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.

Wat moet ik doen als ik een tekenbeet heb? 

 • Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
 • Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert. 
 • Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop achter blijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet pas daarna het beetwondje met 70% alcohol of jodium. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing. Eventueel kunt u een vergrootglas gebruiken. 
 • Schrijf de datum en de plaats op het lichaam waar u gebeten bent op.

Waar moet ik op letten na een tekenbeet?

De ziekte van Lyme kan zich uiten in de volgende klachten: 

 • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
 • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet. 
 • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte. 

Zowel de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts met deze klachten.

Waarmee kan ik een teek verwijderen?

Het is belangrijk dat u een tekenverwijderaar gebruikt waarbij u de kop van de teek goed vast kunt pakken. Dit kan goed met een puntig pincet en of een andere tekenverwijderaar die bij de drogist of apotheek te koop is. 
Het is vooral belangrijk dat u de teek snel verwijdert. Zit de teek nog maar net in de huid (als hij nog klein en plat is en niet is volgezogen met bloed) en heeft u voorlopig geen tekenverwijderaar voor handen? Dan kunt u hem ook met de nagels uit de huid halen. Beter is het om een tekenverwijderaar mee te nemen als u het groen in gaat en de teek daarmee te verwijderen. 
In de voorlichtingsfilm over tekenbeten en de ziekte van Lyme, komt ook het verwijderen van tekenbeten aan bod: www.rivm.nl/tekenbeet/film

Wat betekent een klein rood plekje na een tekenbeet op mijn huid?

Een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet gelijk in de eerste paar dagen erna is een normale huidirritatie. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans zeer klein dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme. Wordt de plek groter, ga dan naar de huisarts. 

Kunnen teken in het buitenland ook ziekten overbrengen?

In het buitenland kunnen teken naast de ziekte van Lyme ook andere ziekten veroorzaken. 
Kijk voor meer informatie op de website van de LCR (Landelijke Coördinatie Reizigersziekten)

Wat moet ik in het buitenland doen na een tekenbeet?

Ook in het buitenland is het belangrijk om de teek direct te verwijderen. Zorg dan ook dat u een tekenverwijderaar meeneemt. Noteer vervolgens de volgende gegevens:

 • de datum van de tekenbeet;
 • de plek van de tekenbeet op het lichaam;
 • het land en gebied waar u de tekenbeet hebt opgelopen.
 • ga bij klachten altijd naar een arts, ook in het buitenland. 

Gaat u naar de huisarts met klachten, meld dan dat u door een teek bent gebeten.


De ziekte van Lyme

Hoe krijg je de ziekte van Lyme?

Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen als ze zelf besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi. Als de teek zich vol zuigt met bloed, kunnen deze bacteriën via het speeksel van de teek in de gastheer komen. De teek draagt de bacterie niet meteen over nadat hij zich vastbijt. Hoe eerder de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat de bacterie wordt overgebracht. Als de bacterie wel in uw lichaam komt, kunt u de ziekte van Lyme krijgen. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt na een tekenbeet wordt geschat op twee procent (2 op de 100 tekenbeten).

Welke klachten horen bij de ziekte van Lyme?

Het ziektebeeld van de ziekte van Lyme is wisselend. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. De ziekte van Lyme kan zich uiten in de volgende klachten: 

 • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
 • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet. 
 • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte. 

Zowel de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts met deze klachten.

Wie loopt extra risico om besmet te raken?

Iedereen kan via een tekenbeet besmet raken met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme krijgen. Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn zoals boswachters of hoveniers en militairen, lopen meer risico op tekenbeten. Er zijn arborichtlijnen die aangeven hoe werknemers zich kunnen beschermen tegen tekenbeten. Andere groepen die meer kans hebben op een tekenbeet zijn mensen die veel recreëren in het groen (zoals wandelaars en kampeerders) en kinderen (door buitenspelen).

Hoe groot is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme na een tekenbeet?

Alleen teken die de Borrelia-bacterie bij zich dragen kunnen de ziekte van Lyme overdragen. Gemiddeld zijn één op de vijf teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.  Besmetting leidt niet altijd tot de ziekte van Lyme.  Vaak kan het menselijk lichaam de bacterie onschadelijk maken met het eigen afweermechanisme. Mensen kunnen elkaar niet besmetten en u kunt ook niet besmet raken door het verwijderen van teken. 
Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 25.000 mensen  per jaar. De aard en de ernst van de klachten bij patiënten met de ziekte van Lyme zijn verschillend. Verreweg de meeste mensen die deze ziekte oplopen, krijgen een kenmerkende ring of vlek bij de plek van de tekenbeet. Jaarlijks krijgen daarnaast 1200 tot 1500 mensen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten door de ziekte van Lyme. Van de 25.000 patiënten houden naar schatting  1000 tot 2500 mensen per jaar langdurig klachten. De verklaring daarvoor wordt onderzocht in LymeProspect-onderzoek. 

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts bij de volgende klachten: 

 • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die langzaam groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
 • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet. 
 • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld worden met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte. 

Zowel de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts met klachten die passen bij de ziekte van Lyme. 

Kun je immuun worden voor de ziekte van Lyme?

Nee, elke nieuwe tekenbeet vormt een nieuwe kans op besmetting. 

Bestaat er een vaccin tegen de ziekte van Lyme?

Nee, er is momenteel geen vaccin beschikbaar tegen de ziekte van Lyme. 

Maakt het verschil of de teek veel of weinig bloed heeft gezogen?

Een teek die veel bloed heeft gezogen, zit al enige tijd in de huid. Hoe langer een besmette teek in de huid vastzit, hoe groter de kans is dat hij de Borrelia-bacterie overbrengt. 

Kun je de ziekte van Lyme hebben zonder dat je een rode ring of een teek hebt gezien?

Ja. Niet alle mensen die de ziekte van Lyme hebben, hebben eerst een rode ring gezien. En slechts een derde van de mensen met de ziekte van Lyme herinnert zich een tekenbeet. 

Hoe wordt de ziekte van Lyme behandeld?

In een vroeg stadium is de ziekte van Lyme goed te behandelen met antibiotica. De huisarts kan dit voorschrijven. Als het vroege stadium van de ziekte van Lyme niet behandeld wordt, kan dit later leiden tot gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Deze latere stadia zijn ook te behandelen met antibiotica, maar er kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. 

Krijgt iedereen die besmet wordt met de Borrelia-bacterie de ziekte van Lyme?

Nee, dit hoeft niet. Vaak kan het menselijk lichaam de bacterie onschadelijk maken met het eigen afweermechanisme.


Tekentesten

Heeft het zin om een teek te onderzoeken?

Nee. Een negatieve uitslag geeft geen zekerheid dat de teek niet besmet was. Bovendien kan het zo zijn dat er meerdere teken aanwezig waren die niet zijn opgemerkt of onderzocht. Een positieve uitslag geeft ook geen duidelijkheid. Slechts een klein deel van de mensen die gebeten wordt door een besmette teek raakt geϊnfecteerd. Het onderzoeken van vastgebeten teken is voorlopig alleen waardevol in het kader van wetenschappelijk onderzoek. 

Zijn er betrouwbare tests voor teken te koop?

Er zijn verschillende tekentests te koop bij (online) drogist of apotheek en commerciële laboratoria bieden aan om uw teek te testen. Doel van deze tests is te onderzoeken of de teek besmet is met deBorrelia-bacterie. 
Een besmette teek leidt echter lang niet altijd tot de ziekte van Lyme. Het testen van teken heeft pas nut als de test ook voorspelt of iemand de ziekte van Lyme zal ontwikkelen. Voor zover bekend zijn er geen tests verkrijgbaar waarvan dit door onafhankelijk onderzoek is bevestigd (klinisch gevalideerd). 

(bron Rivm)

Dit was de nieuwsbrief van deze maand, veel leesplezier , deze nieuwsbrief is wat eerder dan jullie gewend zijn in verband met de vakantieperiode, wij wensen jullie een zonnige en fijne vakantie.

                         bal                             

Nieuwsbrief nr 10

 

a4daagse 19

 

Nieuwsbrief

Juni is een maand geweest met ontzettend veel leuke activteiten , om te beginnen hebben wij in de eerste week van Juni na zitten te genieten van de Avondvierdaagse die eind mei plaats vond. De saamhorigheid van de vraagouders en Oma maar ook de kinderen was leuk om te zien.Volgend jaar krijgt dit zeker een vervolg. En wat ontzettend leuk is dat de deelnemertjes die bij Gastouder Monique meededen de jongste deelnemers waren van de Amersfoortse avondvierdaagse. Er staat een filmpje en foto's staan online op www.gastoudermonique.nl. Ik wil de vraagouders hartelijk danken voor de aangeleverde film en foto materiaal.

 

 

 

 

Vaderdag

Natuurlijk hebben wij veel meer gedaan dan alleen de avondvierdaagse. Zo zijn wij ook bezig geweest met het vaderdagkadootje. Dit was een super leuke activiteit voor de kinderen. Velen wilden ook graag de snoepjes opeten. Wij hopen dan ook dat het kadootje bij Papa in de smaak is gevallen.

popcornMais
Ook hebben de kinderen geleerd wat je met mais kan doen , dat was een feest voor de kinderen . Want van mais kan je popcorn maken en dat is smullen geblazen. 

 

video

 

 Videoclip
En natuurlijk hebben de kinderen ook ontzettend veel plezier beleefd aan de videoclips die ze samen met Annie-Jo hebben gemaakt, deze clips zijn bij de vraagouders per app verstuurd. Ook is de disco die de kinderen dagelijks doen nog steeds een ontzettende rage bij Gastouder Monique

 

aap

 

 V.V.E.

Ook op educatief gebied zijn wij deze maand druk geweest , zo zijn wij aan het leren wat links en rechts is. Maar ook met het V.V.E. progamma AAP zijn wij druk geweest, hierover later meer informatie.

 

 

 

 

 Tuin

tuin

Natuurlijk heeft Gastouder Monique ook deze zomer weer haar speeltuin uitgebreid met leuke atributen voor de tuin . Een mooie hangmat voor een rustmoment en natuurlijk is de hangstoel ook een mooie stoel om in te kunnen zitten. Deze atributen zijn bijzonder goed ontvangen door de kinderen.

 

 

evaluatie

 

 Evalutatie formulier.

Gastouder Monique heeft alle vraagouders een evalutieformulier gegeven, om zo te kijken of er eventuele verbeterpunten zijn, hoe de vraagouders de kinderopvang bij Gastouder Monique beleven. De eerste formulieren zijn binnen , maar er moeten er nog een aantal binnen komen. Ontzettend leuk is het om te zien hoe tevreden jullie vraagouders zijn. Dit formuler ga ik jullie 1 keer in het jaar geven, om zo zelf ook scherp te blijven op eventuele wensen of verbeterpunten. 

  

nijntje op de maanAvondopvang 1 Juli

1 juli bied Gastouder Monique vanaf 18:00 uur geen kinderopvang omdat Annie-Jo dan haar eind musical heeft van school en hier willen wij graag bij zijn . Dus zet deze avond in jullie agenda.  

 

 Bron: SRA - Publicatiedatum: 30-05-2016

Extra kinderopvangtoeslag vanaf 2017.

De kinderopvangtoeslag gaat in 2017 extra omhoog. Het kabinet trekt hier € 136 miljoen structureel voor uit. Ouders krijgen hierdoor vanaf volgend jaar meer vergoeding voor de opvang van hun kinderen.
Vanaf 2017 krijgen ouders minimaal een derde van de kinderopvangkosten vergoed. Per saldo krijgen de laagste inkomens 94% van de kosten vergoed en de hoogste inkomens 33%. Afhankelijk van onder meer het inkomen en het aantal dagen opvang gaan ouders er volgend jaar tussen enkele tientjes en ruim € 900 op vooruit.
Daarnaast verhoogt het kabinet ook de maximaal te vergoeden uurprijzen voor de dagopvang, de buitenschoolse opvang en de gastouderopvang. Ouders krijgen voor het bedrag boven de maximum uurprijs geen kinderopvangtoeslag.
Kinderopvangtoeslag
De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor werkende ouders met jonge kinderen die naar de kinderopvang gaan. De overheid draagt bij aan de kosten van kinderopvang. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van de hoogte van het inkomen van de ouders, het aantal kinderen en de soort opvang.

Met vriendelijke groet, Monique Marx

 

 

Nieuwsbrief nr. 9

Veiligheidsspelden

Nieuwsbrief Gastouder Monique
 

Het was, zoals eigenlijk altijd, weer een leuke maand bij Gastouder Monique. Veel leuke activiteiten ondernomen zoals bijvoorbeeld picknicken in de tuin. We hebben lekker popcorn gemaakt, dat vonden de kinderen dat een feest. Sommige kinderen hadden dit nog nooit gedaan en wat is dan leuker om geluid uit de pan te horen ploppen om zo te zien dat mais popcorn wordt. Natuurlijk hebben wij ook veel gedanst want dat blijft toch favoriet bij de kinderen.

Het was voor Gastouder Monique een korte maand , want wij zijn heerlijk 2 weken naar Oostenrijk op vakantie geweest. Maar wij waren ook blij dat wij daarna weer op onze lieve vraagkinderen mochten passen.

 

AvondvierdaagseAvond4daagse

23 Mei 2016 start de avondvierdaagse in Amersfoort en ik loop dan 4 dagen de 5 kilometer met vraagouders en kinderen en oma Thea. Wat zou het leuk zijn als de thuisblijvertjes hun vriendjes en vriendinnetjes aanmoedigen... Dus komen jullie een deze avonden ook een kijkje nemen?

 

Tuin

TuinbloemWij hebben onze tuin weer een zomerse en natuurlijk ook een kindvriendelijke look gegeven. De vraagkinderen zijn super enthousiast.

 

Annie-Jo

AnnieJoeAnnie-Jo gaat, zoals jullie weten, volgend schooljaar naar de middelbare school. Annie-Jo is heel hard aan het studeren voor de eind musical. Dit betekent voor vraagouders dat ik 1 Juli in de avond vanaf 18:00 uur niet kan oppassen. Want natuurlijk willen wij deze eind musical van onze dochter niet missen! Dit geldt ook voor de avond van 24 Juni.
Dus, vraagouders die ook af en toe gebruik maken van de avondkinderopvang , noteer DEZE 2 AVONDEN in jullie agenda.

 

Nieuwsbrief verandering

Sinds April sturen wij de nieuwsbrief niet meer per e mail. De nieuwsbrief wordt alleen nog op www.gastoudermonique.nl gepubliceerd onder het menu Nieuws. Wel stuur ik de vraagouders een WhatsApp-bericht als de nieuwste nieuwsbrief online staat en ook op onze facebookpagina geven wij aan dat de nieuwste nieuwsbrief online staat. Leuk weetje voor aanstaande ouders.

 

Tiny Perfection

Tiny Perfection heeft ontzettend leuke kraambezoek kaarten. Een kijkje op de Tiny Perfection facebook pagina is, denk ik, zeker de moeite waard.
Ik vind het in ieder geval super leuk en ik dacht dit wil ik toch even in de nieuwsbrief vermelden.


Dit was de nieuwsbrief van Mei 2016
Veel leesplezier.

Groeten,  Gastouder Monique


Nieuwsbrief nr. 8

1

Nieuwsbrief Gastouder Monique,

2Avondvierdaagse 2016

Wij gaan met vraagouders en zelfs met een Oma de 5 km lopen. Opgeven kan nog tot en met 5 Mei, want 8 Mei gaan wij ons als groep inschrijven.
De avondvierdaagse 2016 wordt gehouden van 23 Mei t/m 26 Mei 2016. De starttijden zijn 18.15 uur op de startlocatie.
Mochten jullie nog mee willen lopen en jullie nog niet hebben opgegeven , stuur ons dan even een app of e mail !

Moederdag

De afgelopen periode zijn wij bezig geweest met het moederdag cadeautje, en wat hebben de kinderen hun best gedaan. De cadeautjes zijn nu mee naar huis toe, en wij zijn benieuwd naar de reactie van Mama.

3

Nieuw logeervriendje Borre,

4

Even voorstellen: ik ben Borre en ik ben sinds deze maand de logeervriend van de vraagkinderen, ik mag elk weekend met een vraagkindje mee om leuke avonturen te beleven. Ik neem mee mijn logeerkoffer en een aantal voorlees boekjes die over mij gaan. Dit bevordert, als de vraagouders de boekjes voorlezen, de educatieve ontwikkeling van het kind. Het maakt het extra leuk als vraagouders een foto maken van mij (Borre), actief bezig met de vraagkinderen. Uiteraard komt deze foto op mijn bedrijfspagina van facebook ( natuurlijk draagt Gastouder Monique er zorg voor dat de kinderen die niet op social media mogen, onherkenbaar gemaakt zijn op de pagina.)

5Speeltuin Gastouder Monique,

Wij hebben, zoals elk jaar weer, wat veranderingen aan gebracht in onze speeltuin zoals bijvoorbeeld nieuwe tuindoeken voor weer een andere look en wij hebben wat little tikes autootjes in de achtertuin gezet. Ook hebben wij in de maand April ons paviljoen geplaatst.

 

Nieuwsbrief verandering,

Vanaf April 2016 komt de nieuwsbrief alleen nog te staan op de website. Wel stel ik de vraagouders in kennis via mijn bedrijfsfacebookpagina Gastouder Monique.
6

Dit was de nieuwsbrief van April 2016 , wij wensen jullie veel leesplezier.

Groeten, Gastouder Monique.Nieuwsbrief nr. 7

1

Nieuwsbrief Maart.

Wat gaat de tijd toch snel , ik ben nu al weer de nieuwsbrief aan het schrijven en wat was het weer een leuke maand.

2

Begin Maart hebben wij weer de ehbo curcus gedaan en en examen gedaan en geslaagd.

      

Avondvierdaagse!

3Wij willen als groep (GASTOUDER MONIQUE) meelopen. Verschillende vraagouders hebben aangegeven mee te willen lopen met mij, zelfs een oma gaat met haar kleinzoon meelopen en dat vinden wij natuurlijk fantastisch. Als jullie mee willen lopen, dan vinden wij dat ontzettend leuk. Helaas is er nog geen datum bekend, ondertussen heb ik een e mail gestuurd naar de organisatie van de avondvierdaagse, maar daar hebben wij helaas nog geen antwoord op gehad. Zo gauw ik meer weet dan laat ik het jullie weten.

4

Pasen

Wij hebben met de kinderen weer gezellig een paas knutsel gemaakt en wat zijn wij trots op het resultaat!

Ook hebben wij het huis weer in paas stemming gehuld, de paas tak met verlichting in huis maar ook op het raam paas stickers geplakt.

                                         .

5Deze maand hebben wij ook veel gedanst , zelfs op de tafel. Ja het was echt kinderdiscotijd bij Gastouder Monique.

En natuurlijk hebben wij ook weer wat leuke knutseltjes gemaakt , zoals met magisch papier gewerkt.

                            

6

 

Lentegevoel,

Zo langzaam aan begint het lente gevoel weer te komen. Wij hebben gezamenlijk de tuin weer klaar gemaakt voor de lente en wij zijn al verschillende keren met de kinderen naar buiten geweest. Ze vonden het heerlijk, trampoline, de blokken en in het huisje spelen.

 7

Ook deze maand waren er weer wat feestjes, Y… is deze maand 2 jaar geworden.

Annie-Jo is afgelopen tijd bezig geweest met een grabbelton , deze grabbelton is ontzettend leuk geworden , en uit deze grabbelton , mogen zo nu en dan de kinderen grabbelen.

Nu nog wat nieuws uit de kinderopvangwereld.

8                                    

 1. Een banaan werkt stoppend – Fabel. Alles wat je eet, is laxerend. Simpelweg omdat elk voedingsmiddel de darmen vult en aan het werk zet. Een banaan werkt zeker niet stoppend. Wel kan een onrijpe banaan klachten geven omdat het ‘niet-verteerbaar-zetmeel’ bevat. Rijpe bananen bevatten daarentegen juist veel vezels, en stimuleren de stoelgang.
 2. Een diarreeremmer is een goede keus bij diarree – Fabel. Bij plotselinge diarree is het beter om kinderen geen medicijnen te geven die stoppend werken. Deze medicijnen nemen de oorzaak van de diarree namelijk niet weg. De diarree wordt mogelijk veroorzaakt door een bacterie of parasiet, en die ziekteverwekkers moeten het lichaam verlaten via de ontlasting. Als je de diarree remt, blijven de ziekteverwekkers in het lichaam aanwezig.
 3. Vezels zijn goed bij diarree én obstipatie – Feit. Fruit, groente, granen, peulvruchten: deze plantaardige producten zitten vol vezels. Sommige soorten vezels worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken. De stoffen die hierbij vrijkomen, bevorderen de stoelgang en houden de ontlasting soepel. Andere vezels worden niet afgebroken en vormen voor een groot deelde ontlasting. In de darmen zuigen ze vocht op, waardoor de ontlasting soepeler wordt en het volume van de ontlasting toeneemt. Bij diarree nemen de vezels het vocht uit de darmen op en geven zo de ontlasting weer wat vorm. Bij obstipatie zorgen vezels dat de ontlasting soepel kan verlopen. Daarvoor is wel nodig dat de voeding ook voldoende vocht bevat. 

(Bron kinderopvangtotaal)

Dit was de nieuwsbrief van deze maand, wij hopen dat jullie leuke en nuttige weetjes uit deze nieuwsbrief nuttig vinden.

Dus veel leesverhaal.

Voor vragen en of suggesties mogen jullie altijd ons bellen , appen , sms-en maar ook tijdens de haal en breng momenten, natuurlijk is het ook mogelijk om ons een e-mail te sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Nieuwsbrief nr. 6

Wat een leuke maand was februari. Er waren deze maand 3 kinderen jarig. En wat een lekkere en leuke traktaties hebben de kinderen uitgedeeld en wij hebben hier natuurlijk een leuk feestje van gemaakt.

feestje

carnaval

Natuurlijk hebben de kinderen bij Gastouder Monique ook dit jaar weer carnaval gevierd, wij hebben tijdens deze middag veel gezongen, gedanst maar ons ook verkleed , en wat was dit een feest.

carnavalkids

Zoals jullie in deze nieuwsbrief wel zien , hebben de kinderen weer veel leuke dingen gedaan bij Gastouder Monique, maar de hit van februari is toch wel de tatoeage pennen die wij begin februari hebben aan geschaft.

5

 

 

De laatste tijd is er veel gemeld over rijstwafels, toch maar even aandacht besteden in deze nieuwsbrief aan dit onderwerp.

Kinderen zouden geen rijstwafels moeten eten volgens de Zweedse autoriteiten. Er is aangetoond dat er in rijstwafels hoge niveaus van de stof arsenicum is gevonden.

Wat is arsenicum? Arsenicum (Arseen) is een chemisch element dat van nature voorkomt in bepaalde gesteentes. Arseen werd vroeger ook wel gebruikt om moorden mee te plegen. In hoge concentraties is het zeer giftig en dodelijk bij 70-180mg. Langdurige blootstelling aan lichtverhoogde hoeveelheden arsenicum is kankerverwekkend en schadelijk voor de gezondheid.

In Zweden wordt er aanbevolen dat kinderen geen rijst of rijstproducten moeten eten meer dan vier keer per week. Kleinere kinderen zouden rijstwafels compleet moeten vermijden.

Dat er arsenicum in rijst zat, was al algemeen bekend. Tijdens het onderzoek van 102 rijstproducten, vonden onderzoekers in sommige producten hoge niveaus arsenicum. Het advies wat wordt gegeven is om kinderen onder de 6jaar geen rijstwafels te geven. Wat de andere producten waren, word niet verteld helaas.

Biologisch is niet beter. Rauwe rijst bevat hogere concentraties van arsenicum in vergelijking met basmati - en jasmijnrijst. Biologische rijst bevat evenveel arsenicum als niet-biologische rijst. Je hoeft niet te stoppen met rijst eten maar je hoeft ook niet elke keer volkoren rijst te eten als je rijst eet.

Bron: Yoors.

 


Nieuwsbrief nr. 5

De feestdagen zijn weer achter de rug , en wij zijn alweer beland in het jaar 2016, wat gaat de tijd toch snel.

Met dit koude weer hebben wij ons voornamelijk veel binnenhuis vermaakt. Dit was bijvoorbeeld een tentje bouwen in de woonkamer, maar ook gezellig spelen, veel spelen. Ook heeft Annie-Jo samen met de kinderen zelf klei gemaakt, en wat was dat een feest en zo leuk om te doen.

Een aantal keer zijn wij er ook op uit geweest om bijvoorbeeld een boodschap te doen. Ook dit was weer een feest voor de kinderen.

Natuurlijk hebben we deze maand weer een paar kinderen die jarig zijn.

Lavinia wordt vijf jaar en Senna mag haar derde verjaardag dit jaar in haar nieuwe huis vieren. Alvast van harte gefeliciteerd.

Beste ouders,

hebben jullie de vakantiedagen van Gastouder Monique al genoteerd??? Deze hebben wij verleden jaar doorgegeven per e-mail. Mochten jullie onverhoopt deze e mail niet hebben gelezen of genoteerd , zeg het even tegen ons en dan sturen wij de e-mail nog een keer.

Dit was de nieuwsbrief van Januari 2016, veel leesplezier.

Met vriendelijke groet

Monique Marx

.


 


Nieuwsbrief nr. 4

Nieuwsbrief1

Sinterklaas is al weer in Spanje en wij hebben de gezellige kerstsfeer weer omarmt. Toch nog even een terugblik op het geweldige Sinterklaasfeest. Wat was het een leuk kinderfeest en wat werden Jan en ik verrast door Yvon en Ellen, geweldig en bedankt dames. Ook de hapjes waren heerlijk van Richard en natuurlijk Mariette die ons weer geheel belangeloos helpt om ons van mooie foto’s te voorzien. Als het goed is hebben alle aanwezige een link gekregen waar deze foto’s op te bewonderen zijn. En wat waren de kinderen toch mooi geschminkt , ontzettend leuk om de kinderen zo te zien genieten, voor zulke vrolijke snoetjes doen wij het, maar ook ouders en grootouders hebben volop genoten, maar wij als gezin ook, kortom wij kunnen weer terug kijken op een geslaagd Sinterklaasfeest.

Ik heb van een aantal ouders de vraag gehad of wij rond kerst en oud en nieuw open zijn, zoals jullie in mijn vakantieplanning kunnen zien , die jullie in december 2014 hebben gehad is Gastouder Monique gewoon open, behalve op eerste en tweede kerstdag en natuurlijk nieuwjaarsdag.

Deze december Nieuwsbrief komt wat eerder dan jullie gewend zijn , maar dat komt door de feestdagen. Wij wensen de kinderen, vraagouders en grootouders en natuurlijk iedereen die deze nieuwsbrief leest , fijne kerstdagen en een gelukkig en een heel gezond 2016.

          

Veel leesplezier met deze laatste nieuwsbrief van 2015 en jullie zien de eerste nieuwsbrief in  2016 weer tegemoet.

Groeten Gastouder Monique.


 


Nieuwsbrief nr. 3

ZwartePiet

Wat een ontzettend leuke maand hebben wij weer gehad, als eerste zijn wij druk bezig geweest met het instuderen van de Sinterklaasliedjes voor 2 december en wat zingen de vraagkinderen goed! dat zullen Sinterklaas en zijn Pieten op 2 december heel leuk vinden.

Gastouder Monique heeft al contact gehad met Sinterklaas en het belooft een leuk feest te worden. Wat hebben wij bij Gastouder Monique al gedaan aan het thema Sinterklaas? Wij hebben met de vraagkinderen een hele mooie schoorsteen gemaakt, mét verlichting. Mocht Piet ons dan nog niet vinden om pepernoten te strooien dan hangt er ook een echte sinterklaassleutel aan de deur zodat hij onze straat niet voorbij loopt.

Even nog ter aandacht: op 2 december vind er geen kinderopvang plaats bij Gastouder Monique, want dan is het grote sinterklaasfeest bij Gastouderouder Monique, op de locatie zoals in de uitnodigingsbrief (die jullie per e-mail hebben gehad) beschreven staat. Mochten er nog vragen zijn omtrent het Sinterklaasfeest of zijn jullie de uitnodiging kwijt met het adres waar het sinterklaasfeest wordt gevierd? Dit kunnen jullie altijd aan ons vragen. Want let op : het is een andere locatie dan verleden jaar.

Wat hebben wij nog meer gedaan in november? Wij hebben heerlijk geknutseld, de kamer omgetoverd tot een echte discotheek en wij hebben met zijn allen een heerlijke dansmiddag gehad. Ook hebben wij Halloween gevierd en het huis versierd in Halloween-stijl. Maar ja, begin november moest dit alles toch echt opgeruimd worden. Ook zijn de supermooie t-shirts van Gastouder Monique binnen gekomen zodat, als wij een uitje hebben, iedereen goed herkenbaar is. Tevens hebben wij een aantal uitjes naar het bos gehad. Eigenlijk weer te veel om op te noemen. December beloofd ook weer een leuke maand te worden. Eerst natuurlijk het grote Sinterklaasfeest van Gastouder Monique. En als Sinterklaas weer richting Spanje gaat dan verwelkomen wij de gezellige sfeer van de kerst weer. Wij hebben er zin in, jullie ook?

Kerstboom

Nog even wat belangrijke weetjes voor de decembermaand:

Beide kerstdagen van 2015 en op 1 januari 2016 vind er geen kinderopvang plaats bij Gastouder Monique.

In december word er een broertje of zusje geboren van 2 lieve meisjes die bij ons in de kinderopvang zitten en volgend jaar komt deze baby onze groep verblijden. Wij kijken hier naar uit. En wat zou het zijn? Een broertje of zusje voor deze 2 kleine dametjes?

   Jongentje

Wij wensen iedereen een ontzettend gezellige december maand.

Groeten Gastouder Monique.


 

Nog even wat interessante weetjes uit de wereld van de kinderopvang:

 

Ook in 2017 investeringen in kinderopvangtoeslag

Het kabinet is van plan om vanaf 2017 nog eens 100 miljoen euro te besteden aan kinderopvangtoeslag. Zo wordt kinderopvang voor ouders ook na volgend jaar iets goedkoper. Over dit plan, dat deel uitmaakt van het Belastingplan, moet nog worden gestemd in de Tweede Kamer.

'Dit is goed nieuws voor alle ouders en kinderen in Nederland'

Vanaf 2016 gaan ouders in hun portemonnee al merken dat kinderopvang goedkoper is dan de afgelopen jaren. Dan gaat de 290 miljoen euro investering en de 16 miljoen indexering van de kinderopvangtoeslag in.  Maar het kabinet heeft ook nagedacht over 2017. Het voorstel is om dan nog een 100 miljoen euro te investeren in kinderopvangtoeslag.

Goed nieuws

'Dit is goed nieuws voor alle ouders en kinderen in Nederland', zegt Leo Houwen, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang. 'De politiek lijkt hiermee onze herhaaldelijke oproep om meer geld in de kinderopvang te investeren serieus te nemen.'

Begroting kinderopvang

De afgelopen jaren houdt het ministerie flink wat geld over op de begroting voor de kinderopvang. Ouders maakten door de bezuinigingen van de laatste jaren minder gebruik van kinderopvangtoeslag dan was begroot. Het gevolg is dat er een onderbesteding op de kinderopvangbegroting is ontstaan die in 2016 is opgelopen tot 300 miljoen euro en in 2019 tot 450 miljoen euro. De huidige investeringen zorgen ervoor dat de kosten voor kinderopvang weer evenwichtiger worden verdeeld tussen ouders, overheid en werkgevers.

 

Bron:

www.kinderopvangtotaal.nl, 16 nov 2015


 


Nieuwsbrief nr. 2

Wat was oktober toch een leuke maand, en wat hebben wij genoten van de kinderen in de kinderopvang bij Gastouder Monique.

Wat hebben wij zoal gedaan de afgelopen maand : wij hebben heerlijk op een aantal regenachtige dagen ons bezig gehouden met het thema Halloween. Zo hebben wij een dag de ramen versierd en de tuin Halloween klaar gemaakt, maar ook hebben wij ons een 1 middag gewijd aan pompoenen met gezichtjes te maken. Verder hebben wij ook ons een aantal keren vermaakt met play mais wat ontzettend goed is voor de motoriek van de kinderen, en natuurlijk hebben de kinderen zich ook ontzettend vermaakt met onze mega grote nieuwe doos dinosaurussen. En als het weer het toe liet dan gingen wij snel naar buiten om ons natuurlijk te vermaken met onze little tike loopauto’s wagenpark. En natuurlijk hebben wij met de vraagkinderen Annie-Jo haar verjaardag nog  even gevierd.

Nu even wat Sinterklaas nieuws.

2 december 2015 is het dan zover dan vieren wij het sinterklaasfeest van Gastouder Monique: nu hebben er al een aantal ouders aangegeven dat zij komen op deze gezellige middag , MAAR EEN AANTAL NOG NIET dus ik vraag jullie om ons nog even te e mailen of jullie wel of niet komen en zo ja met hoeveel personen, dat kan natuurlijk gewoon naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dit jaar verzorgd www.robinuscatering.nl  onze catering weer , wij zijn benieuwd wat voor een lekkere hapjes Robinus catering dit jaar weer klaar maakt.

Ik zal jullie nog wat leuks verklappen , dit jaar is er ook op het feest een professionele schminker dit word verzorgd Magnifique4you ( www.magnifique4you.nl) .

Zoals ik jullie in december 2014 al hebt laten weten vind er geen kinderopvang plaats op 2 december 2015, omdat wij dan gezellig, met hopelijk alle kinderen, het leukste kinderfeest van het jaar te vieren. Wij hebben er zin in, jullie ook?

Nog even wat nieuws uit de media.

Ik vond het weer super leuk om de nieuwsbrief voor deze maand te maken , en ik hoop dat jullie aan het lezen net zoveel plezier beleven als ik aan het maken van deze nieuwsbrief.

Groeten van Gastouder Monique.


 


Nieuwsbrief nr. 1

Dit is de eerste nieuwsbrief van Gastouder Monique. De nieuwsbrief is bedoeld voor leuke of interessante weetjes. Mochten jullie vraagouders suggesties hebben of een leuk artikel voor in de nieuwsbrief dan horen wij dat graag.

Ondertussen is onze nieuwe website online en hebben wij ontzettend leuke reacties gehad. Nieuw op onze website is ook het inlogsysteem voor vraagkinderen en vraagouders die bij mij in de kinderopvang zitten. De website is gemaakt door Digiprof (www.digiprof.nl).

aapje

25 september heb ik het nieuwe VVE programma AAP overhandigd gekregen. Dit is een educatief programma, voorbereidend op het onderwijs. Dus in de komende periode gaan jullie hier meer over horen.

De kinderopvangtoeslag gaat in 2016 omhoog. Zie artikel hieronder:

Kinderopvangtoeslag omhoog vanaf 1 januari 2016

Goed nieuws voor werkende ouders die gebruikmaken van kinderopvang! Vanaf 1 januari 2016 gaat de kinderopvangtoeslag omhoog. Hiervoor trekt de minister per jaar 290 miljoen euro extra uit, waardoor werkende ouders honderden euro’s per jaar kunnen besparen.

Wat krijg je er als ouder bij in 2016?

Hoe de meevaller door de nieuwe kinderopvangregeling volgend jaar uitvalt, hangt sterk af van het inkomen van jou en je partner. Zo wordt de kinderopvang voor een gezin met een gezamenlijk inkomen van anderhalf keer modaal, zo’n 100 euro per maand goedkoper. Dat geldt als zij twee kinderen hebben die drie hele dagen naar de dagopvang gaan. Als kinderen twee dagen naar de opvang gaan, betalen de ouders 70 euro per maand minder. Hetzelfde gezin dat alleen gebruikmaakt van buitenschoolse opvang, betaalt volgend jaar 50 euro per maand minder.

Voor ouders met een laag inkomen geldt dat de overheid vanaf 2016 maximaal 94 procent van de kosten van de kinderopvang vergoedt.

Waarom verhoogt het kabinet de kinderopvangtoeslag?

Het kabinet geeft aan het belangrijk te vinden dat ouders werk en privé goed kunnen combineren. Goede en betaalbare kinderopvang helpt daarbij. Minister Asscher: 'Goede kinderopvang biedt een vertrouwde en veilige omgeving gericht op de ontwikkeling van je kind. Daar breng je als werkende ouder met een gerust hart je kind naar toe. De kinderopvang heeft meerwaarde voor ouders en kinderen. Van die meerwaarde moeten ouders en kinderen gebruik kunnen maken.'

Bron: Rijksoverheid.nl

Gastouder Monique is sinds half september bezig met het buitenspeelgoed uit te breiden met super leuke loop auto’s van Little tike. De teller staat ondertussen op 6 stuks. Heel Nederland zijn wij afgereisd om onze vraagkinderen te verblijden en het is een groot succes bij onze vraagkinderen.

autos

Ik hoop dat jullie deze nieuwsbrief leuk vinden?

Groeten van Gastouder Monique.


  

 


Gastouder Monique heeft een nieuwe website!

Als u al eerder op mijn website geweest bent, zal de nieuwe site van gastouder Monique u niet ontgaan zijn. De 'verbouwing' is eindelijk klaar, zullen we maar zeggen!

Als u voor het eerst naar mijn website kijkt, ziet u een vrolijke site die goed toegankelijk is, helder is en u een prima overzicht biedt op alle zaken die betrekking hebben op kinderopvang en alles wat daarmee samenhangt.

 

met dank aan de diensten en services van www.digiprof.nl !!