Nieuwsbrief nr. 6

Wat een leuke maand was februari. Er waren deze maand 3 kinderen jarig. En wat een lekkere en leuke traktaties hebben de kinderen uitgedeeld en wij hebben hier natuurlijk een leuk feestje van gemaakt.

feestje

carnaval

Natuurlijk hebben de kinderen bij Gastouder Monique ook dit jaar weer carnaval gevierd, wij hebben tijdens deze middag veel gezongen, gedanst maar ons ook verkleed , en wat was dit een feest.

carnavalkids

Zoals jullie in deze nieuwsbrief wel zien , hebben de kinderen weer veel leuke dingen gedaan bij Gastouder Monique, maar de hit van februari is toch wel de tatoeage pennen die wij begin februari hebben aan geschaft.

5

 

 

De laatste tijd is er veel gemeld over rijstwafels, toch maar even aandacht besteden in deze nieuwsbrief aan dit onderwerp.

Kinderen zouden geen rijstwafels moeten eten volgens de Zweedse autoriteiten. Er is aangetoond dat er in rijstwafels hoge niveaus van de stof arsenicum is gevonden.

Wat is arsenicum? Arsenicum (Arseen) is een chemisch element dat van nature voorkomt in bepaalde gesteentes. Arseen werd vroeger ook wel gebruikt om moorden mee te plegen. In hoge concentraties is het zeer giftig en dodelijk bij 70-180mg. Langdurige blootstelling aan lichtverhoogde hoeveelheden arsenicum is kankerverwekkend en schadelijk voor de gezondheid.

In Zweden wordt er aanbevolen dat kinderen geen rijst of rijstproducten moeten eten meer dan vier keer per week. Kleinere kinderen zouden rijstwafels compleet moeten vermijden.

Dat er arsenicum in rijst zat, was al algemeen bekend. Tijdens het onderzoek van 102 rijstproducten, vonden onderzoekers in sommige producten hoge niveaus arsenicum. Het advies wat wordt gegeven is om kinderen onder de 6jaar geen rijstwafels te geven. Wat de andere producten waren, word niet verteld helaas.

Biologisch is niet beter. Rauwe rijst bevat hogere concentraties van arsenicum in vergelijking met basmati - en jasmijnrijst. Biologische rijst bevat evenveel arsenicum als niet-biologische rijst. Je hoeft niet te stoppen met rijst eten maar je hoeft ook niet elke keer volkoren rijst te eten als je rijst eet.

Bron: Yoors.